24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сватба вдигнаха в Дома за стари хора в Добрич

Според младоженците, за любовта няма възраст
Желю Желев и Вера Ивановна сключиха тържествено брак в Дома за стари хора в Добрич пред обредник и със свидетели. „В годините назад е имало и други изнесени сватбени ритуали в Дома за стари хора. За първи път беше през 2005 година, след това през годините още 2 двойки се събраха,, през миналата година нямахме такова събитие”, каза директорът му Антоанета Пантелеева. „Мъжът е от Добрич, а жената от Варна. На около 80 години са. От няколко месеца са в дома, но почти веднага пролича, че проявяват интерес един към друг. Радваме се за тях и имат нашата подкрепа за решението им да бъдат заедно. Имаме още 4 семейни двойки, които се чувстват добре при нас”, добави тя. Предния ден в Дома е имало репетиция, което е създало допълнително настроение сред обитателите. Капацитетът му е 115 души, но през последните две години заради Ковид-епидемията не е имало настаняване. Сега обитателите са 105, постепенно се запълват местата. Жените са около два пъти повече от мъжете, но всички обитатели спазвали реда, няма оплаквания директорката.
„За първи път правим изнесен ритуал в Дома за стари хора по тяхна покана. Ние се вълнуваме заедно с младоженците. Трепетите са много, както за тях, така и за нас”, каза управителят на общинското предприятие „Обредни дейности” Румена Маринова.
„Много лесно взех решението, защото го обичам. Харесах го”, споделя младоженката.
„Такова решение се взема със съгласието на двама. Имахме и изключителната подкрепа на персонала на Дома и най-вече от директорката. Като разбра, че нещата между нас се развиват, беше до нас. Първоначално предложиха ритуалът да се състои в Обредния дом. Отговорих, че старческият дом е нашият дом и тук ще се премести Обредният дом. Подкрепиха ни”, обяснява предисторията Желю.„Познаваме се от 5 месеца. Аз съм тук от 6 месеца.Той дойде месец по-късно.Веднага се харесахме”, добавя Вера.Желю не изпусна ръката на половинката си през цялото време на ритуала.”Това е усещане за топлина. Какво повече може да се иска”, признава той.„Това не е лека стъпка на тези години”, откровена е Вера. Те споделят и това защо са казали „да”. Според Вера, важното е да има рамо до нея, да има разбирателство и обич. Според Желю, в дома има много културни мероприятия културни, които допринасят обитателите му да се опознават. „По някакъв начин те ни сближиха, защото постоянно танцувахме”, добавя Вера.
„Радвам им се и им завиждам. Направиха ми впечатление думите на Желю, че малко го е страх, защото това е отговорност”, сподели кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе гост на празничното събитие.
„Обичаме да казваме, че доброто винаги побеждава. Бих перефразирал – любовта винаги побеждава. Вие сте пример за това, че никога не е късно за нищо, ако я има любовта. Пожелавам ви осеян с усмивки и много любов семеен път”, беше посланието на Йорданов за новото семейство.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email