18.07.2024

САЩ и Великобритания удариха 36 цели в Йемен,където се готвели атаки по кораби в Червено море

Атаката е била предприета след данни, че военната техника и арсенал са представлявали непосредствена заплаха за търговски и военни плавателни съдове в региона

Съединените щати и Великобритания са извършили в неделя удари срещу 36 цели до Червено море, от които се е подготвяло изстрелване на противокорабни ракети. За това информира Ройтерс, като цитира американски и британски военни източници. Според тях са ударени места на територията на Йемен, в райони, които се контролират от бунтовниците хути. В съвместното съобщение на военните се пояснява, че са унищожени складове за съхранение на оръжия, ракетни системи и други съоръжения.  

Атаката е била предприета след данни, че военната техника и арсенал са представлявали непосредствена заплаха както за търговски плавателни съдове в региона, така и за корабите на военноморските сили на държавите, които предприеха операция по безопасност на корабоплаването в Червено море.

Същевременно Франс прес и Ройтрес цитират медии в Йемен, свързани с хутите, които твърдят, че са атакувани градовете Ходейда, който се намира на крайбрежието на Червено море, както и столицата Сана, която е на 250 км от брега.

Йеменските хути заявиха, че американските и британски въздушни удари няма да ги възпрат, след като десетки техни цели бяха поразени в отговор на продължаващите нападения в Червено море.

Търговското корабоплаване по маршрута през Червено море е намаляло с една трета от 11 януари.

Поразени са били 36 цели на хутите на 13 локации, се казва в изявление, в което се допълва, че и други страни, освен САЩ и Великобритания, са оказали подкрепа за операцията.

Говорител на хутите написа в „Екс“, че е имало 48 въздушни удара, които „не ще останат без отговор и наказание“, а друг представител на подкрепяната от Иран групировка заяви, че нападенията в Червено море ще продължат, докато Израел не прекрати военната си операция в Ивицата Газа.

Междувременно израелските военновъздушни сили проведоха нападения по въздух с изтребители и дронове в южните градове Хан Юнис и Рафах.

Print Friendly, PDF & Email