07.12.2023

САЩ и България подписаха меморандумза борба срещу манипулирането на информация

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

САЩ и България подписаха Меморандум за разбирателство, който засилва сътрудничеството в борбата с чуждестранното манипулиране на информация, съобщи пресслужбата на Държавния департамент.

Меморандумът за разбирателство, подписан от помощник-държавния секретар по обществените въпроси и публичната дипломация Лиз Алън и българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Меморандумът за разбирателство е знак за ангажимента на САЩ и България да разработят общ подход за по-добро идентифициране на чуждестранната дезинформация и изграждане на съвместни механизми за противодействие на заплаха, която тя представлява.

САЩ и България приемат, че авторитарните правителства манипулират информацията и разпространяват дезинформация, за да влияят на хората по света.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Двустранната среща се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ.

„Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата“. Това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел“, коментира Мария Габриел.

„Успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите ни приоритети основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред са окуражаващи. Подписването на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация“, подчерта вицепремиерът.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни“, обобщи Мария Габриел.

Print Friendly, PDF & Email