18.06.2024

Сам Алтман: Очаквайте скоро AI със способностите на човек

OpenAI отдавна е поставил за своя мисия да реализира „общ изкуствен интелект“, хипотетичен технологичен показател, при който AI може да изпълнява задачи толкова добре – или може би по-добре от – човек.
„Това ще промени света много по-малко, отколкото всички ние мислим, и ще промени работните места много по-малко, отколкото всички ние мислим“, каза той в разговор с Bloomberg на тазгодишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.
Въпреки това има основателни страхове, че появата на тази технология ще доведе до масови съкращения и безработица.
Прогнозите на Алтман контрастират с тезите на други участници в Давос, които прогнозират драматични загуби на работни места от тази година поради генеративния AI.
Алтман също прогнозира, че AGI може да се появи в „сравнително близкото бъдеще“ – времева линия, разбира се, толкова неясна, колкото и оптимистична.
Алтман често е правел смели прогнози за това накъде според него върви технологията, описвайки я като „магическа интелигентност в небето“ по време на интервю от ноември за Financial Times.
Критиците обаче оттогава отхвърлиха концепцията за AGI като „подвеждаща“, като посочиха, че все още не сме се примирили с общоприето определение на термина. Собствената дефиниция на OpenAI гласи, че AGI е „система, която превъзхожда хората в най-икономически ценната работа“, ограничавайки я до сферата на производителността и значително ограничавайки нейния обхват в сравнение с други дефиниции.

Print Friendly, PDF & Email