20.04.2024

Руското външно министерство иска Германия  да признае обсадата на Ленинград за геноцид

Руското външно министерство поиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до германското външно министерство, съобщи ТАСС. В нотата се отправят критики срещу Германия за нейното „непоследователно отношение“ към миналото.

Германските престъпления от колониалната епоха са признати за геноцид, но престъпленията на нацистите срещу народите в Съветския съюз през Втората световна война не са, се посочва в нотата. „Руската страна настоява тези зверства на Третия райх да бъдат официално признати за геноцид“, се допълва в нея.

По време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората световна война – бел. ред.) и неговите съюзници около 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни граждани умират от глад или измръзване.

„Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно престъпление на германският Вермахт срещу Ленинград и неговото население“, каза германското външно министерство. То посочи, че германското правителство е подчертавало това многократно и продължава да поддържа това правно становище.

През януари, когато бе отбелязана 80-ата годишнина от края на обсадата, германското посолство в Москва почете жертвите с няколко прояви. Германският посланик граф Александър Ламбсдорф се срещна с оцелели.

Руската дипломация все повече засилва натиска срещу Германия, отбелязва ДПА. От правна гледна точка обвинението в геноцид е по-значимо от това във военни престъпления.

Print Friendly, PDF & Email