18.07.2024

Руски ракети удариха Харков, с дронове атакуваха южния украински град Одеса

Руски ракети удариха град Харков. Ранени са 17 души. В нощта срещу сряда и южният украински град Одеса беше подложен на атака с дронове откъм Черно море. По-рано френският президент Еманюел Макрон обяви плановете си страната му да достави десетки ракети и стотици бомби на Украйна.

Състоянието на двама от ранените в Харков е тежко. Нанесени са сериозни щети на жилища, съобщиха местни служители. Спасителните екипи претърсиха купчини отломки, за да проверят дали има и други пострадали. Кметът на града Игор Терехов описа две „мощни експлозии“ и заяви, че най-малко 10 жилища са били повредени. По думите му ракетите са ударили „точно там, където няма военна инфраструктура, а всъщност има жилища“. Службата за извънредни ситуации на Украйна съобщи в Телеграм, че една от ракетите е ударила триетажна сграда, в която преди това се е помещавал медицински център.

И град Одеса беше атакуван с дронове, има трима ранени. Това съобщи областният губернатор Олег Кипер. По негова информация е бил улучен жилищен блок, откъдето са евакуирани 130 души.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че планира доставка на десетки ракети и стотици бомби за Украйна. „Не можем да позволим на Русия да спечели“, каза Макрон на пресконференция, в която изложи идеите си за нова посока за развитие и социална справедливост на Франция. Според Макрон, руска победа в Украйна ще подкопае международния ред. Френският президент обяви, че ще пътува до страната следващия месец, за да финализира двустранно споразумение за гаранции за сигурност, съгласно което Париж ще достави на Киев по-съвременни оръжия, включително крилати ракети с голям обсег.

Print Friendly, PDF & Email