22.02.2024

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу смята, че с новите оръжия за Украйна, конфликтът се удължава

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини Съединените щати и техните съюзници, че въвличат страните от НАТО в украинския конфликт. Той предупреди, че това може да доведе до непредсказуема ескалация на конфликта.
На съвещание в министерството на отбрана Сергей Шойгу увери, че руската армия продължава да унищожава западната военна помощ за Украйна както по маршрутите за доставка, така и на бойното поле.
„Въпреки безпрецедентната военна помощ на западните страни, противникът търпи значителни загуби. Само през първия месец на текущата година те възлизат на повече от 6400 военнослужещи, 26 самолета, 7 вертолета, 208 безпилотни летателни апарата, 341 танка и други бойни бронирани машини“.
Шойгу посочи, че през последните седмици руската армия е превзела седем населени места в Донецка и Запорожка област и добави:
„В настоящия момент успешно се развиват бойните действия в районите на Угледар и Артьомовск“.
Артьомовск е руското наименование на град Бахмут, който руската армия атакува от лятото на миналата година.
Руският министър на отбраната каза също, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта:
„САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта „, заяви Шойгу, цитиран от Ройтерс. „За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация“, допълни руският министър на отбраната.

Print Friendly, PDF & Email