16.04.2024

Руският външен министър Сергей Лавров: Молдова може да е следващата Украйна

epa06681180 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint news conference with his Austrian counterpart Karin Kneissl (not pictured) following their meeting in Moscow, Russia, 20 April 2018. Kneissl is in Moscow to discuss bilateral ties. EPA/SERGEI CHIRIKOV

Три руски ракети, изстреляни от кораби в Черно море, са пресекли територията на Молдова на път за Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Молдова
Руският външен министър Сергей Лавров отново заплаши Кишинев, заявявайки, че „Западът вече е насочил погледа си към Република Молдова, за да играе ролята на следващата Украйна“, а Мая Санду „е готова, практически, на почти всичко, включително и на съюз с Румъния“, предаде „Румъния джърнъл“, цитирайки молдовската телевизия TVR.
„Сега Молдова се разглежда за тази роля. На първо място, защото те успяха да поставят начело на страната президент чрез доста специфични методи, далеч от това да бъде свободно демократичен, президент, който иска да влезе в НАТО, има румънско гражданство, готов е да се обедини с Румъния и като цяло , готов е почти на всичко“, казва Лавров в интервю за телевизия „Россия 24“ и РИА. Той отговори на въпроса кои от страните около Русия могат да последват пътя на Украйна.
Мая Санду неведнъж се е изказвала в полза на победата на Украйна над Русия и е заявявала, че в противен случай „всички ще бъдат в опасност“. Миналия месец президентът на Република Молдова заяви, че „трябва да спрем Русия и да помогнем на Украйна да спечели войната“.
Три руски ракети, изстреляни от кораби в Черно море, са пресекли територията на Молдова на път за Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Молдова.
Ракетите са достигнали на по-малко от 100 км от румънската граница, като са прелетели близо до молдовски промишлени обекти и находището на боеприпаси от комунистическата епоха в Кобасна (Приднестровието).
„Наредих да бъде извикан руският посланик, за да даде обяснение“, написа в Twitter министърът на външните работи на Република Молдова Нику Попеску.
„Нарушаването на националното ни въздушно пространство е напълно неприемливо. Бомбардировката на съседната държава трябва да бъде прекратена незабавно“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Молдова.
Ракетите са били отчетени и от министерствата на отбраната на Румъния и Украйна, съобщава „Румъния Инсайдер“.
Отделно от това масираната ракетна атака, проведена от Русия срещу Украйна на 10 октомври, нанесе сериозни щети на енергийната система на Украйна, в резултат на което страната трябваше да прекъсне износа на електроенергия.

Print Friendly, PDF & Email