31.05.2024

Руският външен министър Лавров се е срещналсъс севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на двудневна визита в Пхенян, се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

Разговорът между Лавров и Ким е продължил повече от час, но към момента руското външно министерство не е оповестило подробности.

В сряда Лавров благодари на Северна Корея за подкрепата ѝ за руските военни действия в Украйна и обеща „пълна подкрепа и солидарност“ от страна на Москва. След срещата си със севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи Лавров заяви пред журналисти, че повишената военна активност на САЩ и съюзниците им Япония и Южна Корея предизвикват безпокойство. Той допълни, че Северна Корея, Китай и Русия се придържат към политика за намаляване на напрежението в региона.

Във вторник край бреговете на Корейския полуостров се проведе военноморско учение с участието на САЩ, Южна Корея, Канада, Белгия, Нова Зеландия и Филипините, на което бяха отработени техники за борба с морски мини. На следващия ден американски бомбардировач Б-52 кацна в Южна Корея, за да демонстрира единството между Вашингтон и Сеул пред лицето на ядрените  заплахи, отправяни от Пхенян.

Предполага се, че визитата на първия руски дипломат в Северна Корея е част от подготовката за посещение на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс. 

Print Friendly, PDF & Email