23.07.2024

Руските тайни служби организират митинги в големи западни градове, с цел пропаганда

Руските тайни служби проникват или организират демонстрации в големи западни градове, с цел пропаганда, съобщи ДПА, като цитира европейски медии.

Германският в. „Зюддойче цайтунг“ съобщи вчера, че целта на тези действия е да се създадат антиукраински настроения или да се затрудни присъединяването на Швеция към НАТО, уточнява БТА.

Проучването на вестника е извършено съвместно с германски и скандинавски радио и телевизионни оператори, френския вестник „Монд“ и шведския в. „Експресен“. То се основава на изтекли документи, за които се твърди, че са от апарата за сигурност на Кремъл. Според докладите малки, организирани групи симулират антитурски митинги в голям европейски град, например, представяйки се за украинци и агитирайки срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да произвеждат онлайн пропагандни материали. Това очевидно има за цел да създаде впечатление за широки антиислямски настроения в Европа.

Сред примерите е демонстрация на предполагаеми членове на украинската общност в Париж в началото на март, които протестираха срещу Ердоган с хитлеристки поздрав и балаклави. Освен това те се подиграваха с жертвите на опустошителното земетресение на 6 февруари.

Според „Зюддойче цайтунг“ Кремъл не е коментирал обвиненията.

Според европейските медии провокаторите очевидно са проникнали и в демонстрации по други теми в няколко града, например срещу недостига на медицински сестри, пенсионната реформа и промените в климата, с пропаганда, насочена срещу подкрепата за Украйна.

На тези прояви в Париж, Хага, Брюксел и Мадрид са били използвани отчасти идентични плакати от едни и същи хора, съобщава в. „Зюддойче цайтунг“. Снимки от тях са се появили в интернет и са създавали впечатление за широки настроения срещу Украйна.

Разпространението на така изготвените материали в социални медии е било контролирано основно от три акаунта от Санкт Петербург.

Print Friendly, PDF & Email