29.11.2023

Руските сили се опитват да пробияткъм украинския град Авдеевка

Въздушна тревога беше обявена и в нощта срещу понеделник в редица райони на Украйна. Задействала се е противовъздушната отбрана. Руските сили са извършили масирана атака с дронове в района на Одеса, съобщиха от областната военна администрация.

Отломки от свален дрон са повредили склад в черноморското пристанище. Украинските военни са успели да унищожат общо 14 дрона Шахед и една крилата ракета.

През последните седмици в град Авдеевка се водят интензивни боеве.

„Направленията Авдеевка и Маринка са особено трудни. Многобройни са там атаките на руснаците, но нашите позиции са вече защитени“, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

Авдеевка е стратегически град само на 15 километра от столицата на Донецка област, контролирана от руските войски. През последните седмици градът е арена на интензивни боеве, тъй като всяка от страните се бори да напредне по фронтовата линия.

По данни на местните власти около 1600 души са останали да живеят в мазета, превърнати в бомбоубежища. Центърът на Авдеевка е почти напълно разрушен в резултат на ежедневния руски артилерийски обстрел.

Print Friendly, PDF & Email