18.06.2024

Руските сили обстрелваха Херсон и Харков, загинала е жена, друг човек е бил ранен

Руските сили обстрелваха районите на градовете Херсон и Харков в нощта срещу четвъртък. В Харковска област е загинала жена, друг човек е бил ранен. Военен източник съобщи, че за нападението в град Чугуев са използвани ракети С-300. Украинските военновъздушни сили предупредиха за опасност от дронове в Хмелницка област.

След завръщането си от Световния икономически форум в Давос украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да поемат инициативата, за да помогнат за определянето на курса на военните действия:

„Украйна се нуждае от активна, амбициозна перспектива, така че инициативата да бъде в нашата страна, а не при врага и краят на войната да зависи от украинските действия, а не от врага. Светът подкрепя тези, които имат перспектива и това е фундаментална задача – да запазим инициативността така, че да станем по-силни“.

От Русия губернаторът на Брянска област заяви, че украинците се опитали да атакуват местни обекти с помощта на ракетен комплекс „Точка – У“ и дронове, но целта е била прехваната и унищожена. Нанесени са щети на жилищна сграда и промишлено предприятие.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че противовъздушната отбрана е отразила атака с безпилотен апарат, насочен към столицата. Отломки от дрона са паднали на земята, но няма разрушения и пострадали хора. Дрон е бил прехванат и над Ленинградска област.

Print Friendly, PDF & Email