07.12.2023

Руските сили нападнаха Одеса откъм моретос ракети и дронове, има пострадали

Според официални съобщения много украински войници са били убити при руско нападение по време на церемония по повод Деня на артилерията в област близо до фронта, когато попаднали под руски обстрел, предаде ДПА и съобщи за повече от 20 убити. Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров потвърди информацията, но не уточни броя на жертвите.

По-късно в неделя Одеса и Одеска област бяха ударени с ракети и дронове откъм Черно море, съобщиха от Одеския градски съвет и местната военна администрация в „Телеграм“. Има съобщения за поражения в в пристанището на Одеса и в един от жилищните райони.

Петима души са били ранени при руските удари, нанесени снощи в Одеса. Повредена е една от главните художествени галерии в града.

В неделя Одеският национален музей на изкуството навършва 124 години.

Пострадали са стените на сградата, някои прозорци и стъкла са счупени, отбеляза губернаторът Олег Кипер. В музея, разположен в един от най-старите дворци на Одеса, преди войната са се помещавали повече от 10 000 произведения на изкуството, включително картини на някои от най-известните руски и украински художници от края на 19 и началото на 20 век.

Print Friendly, PDF & Email