26.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Руската ФСС идентифицирала втори украинец, заподозрян за убийството на Дугина

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) идентифицира втори украинец, заподозрян в съпричастност към убийството на Даря Дугина, дъщеря на руския националистически идеолог Александър Дугин, предаде Асошиейтед прес.
ФСС заяви, че става въпрос за украинския гражданин Богдан Циганенко и че той е снабдил основния заподозрян – украинката Наталия Вовк, с фалшив документ за самоличност и с фалшиви регистрационни номера за автомобилай. Освен това службата каза, че тойй е помогнал да направи взривното устройство, поставено под джипа на Дугина.
Четиридесет и четири годишният Циганенко е пристигнал в Русия през Естония на 30 юли и е напуснал страната ден преди убийството.
Дугина, която бе политически коментатор в руски националистически телевизионен канал, загина в нощта на 20 август в джипа си, който беше взривен от разстояние.
ФСС смята, че убийството е било „подготвено и извършено от украинските специални части“ и обвини украинката Наталия Вовк в извършването на атентата. Според руското разузнаване Вовк е пристигнала в Русия миналия месец, заедно с 12-годишната си дъщеря, и е наела апартамент в сградата, в която е живеела и Дугина. ФСС предполага, че тя и дъщеряй са били на фестивала, в който са участвали Дугина и бащай, преди да бъде убита, а след атентата е избягала в Естония.
Автомобилът на Вовк е влязъл в Русия с регистрационен номер от т.нар. Донецка народна република, след което е бил сменен в Москва с казахстански, а накрая, преди да влезе в Естония, вече е имал украински регистрационен номер.
ФСС каза, че Циганенко е снабдил Вовк с казахстанския регистрационен номер, както и с казахстански документи за самоличност, които са принадлежали на реално лице – Юлия Зайко. Службата не оповести информация за това как заподозряната се е сдобила с другите регистрационни номера и дали те също са били фалшиви.
Киев категорично отрича да има нещо общо с убийството на Дугина. Естонските власти заявиха, че не са получавали никакви официални искания или запитвания от Москва във връзка с Вовк.

Print Friendly, PDF & Email