07.12.2023

Русия удари с ракети завод в Одеса, Украйнаотвърна с удар в Севастопол на окупирания Крим

Двама души са ранени при руска ракетна атака срещу кораборемонтен завод в Одеса, съобщи губернаторът на южната украинска област. Нанесени са щети по сградите на завода, написа Олег Кипер в Telegram. При атаката е възникнал пожар, който бързо е потушен.

Москва е готова на преговори с Украйна, заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу. По думите му при „определени условия“ могат да се водят преговори за разрешаване на украинската криза и „съжителство“ със Запада. На военен форум в Китай Шойгу заяви още, че ядрените сили, които членуват в Съвета за сигурност на ООН, трябва да изградят „равнопоставени“ отношения, защото носят отговорност за запазването на мира по света.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоява, обаче че възстановяването на териториалната цялост на страната му е единственият начин за край на военните действия.

В Севастопол на окупирания от Русия полуостров Крим проехтяха експлозии от нападение с безпилотни летателни апарати, съобщи УНИАН. Ударите са били насочени към пристанището, което е база на руския Черноморски флот.

В нощта срещу понеделник руските сили са атакували центъра на Херсон, има ранени цивилни и разрушения, съобщи началникът на военната администрация на града Роман Мрочко в Telegram.

Експлозии е имало и в покрайнините на Днипро. Въздушна тревога е обявена в Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Херсонска области.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в Пекин, че НАТО прикрива струпването на сили в Азиатско-тихоокеанския регион с „демонстративно желание за диалог“. В същото време той подчерта, че оттеглянето на Русия от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити не означава край на споразумението, а стремеж за възстановяване на паритета със Съединените щати, които не са ратифицирали този договор.

Print Friendly, PDF & Email