24.09.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Русия твърди, че е осуетила украински удари срещу Енергодар и Запорожката АЕЦ

Руските информационни агенции ТАСС и РИА съобщават за осуетени украински удари по окупирания град Енергодар и близката Запорожка атомна електроцентрала. Агенциите се позовават на сепаратисткото руско управление в украинската Запорожка област. Ройтерс цитира съобщението, но подчертава, че не може да потвърди информацията от независим източник.
В непотвърдената информация се казва, че противовъздушната отбрана е осуетила украински атаки срещу Енергодар, в чиято близост се намира най-голямата ядрена електроцентрала в Европа.
По-рано Владимир Рогов от руската военно-гражданска администрация на Запорожие обяви пред руската държавна телевизия, че украинските власти подготвят мащабна провокация в атомната електроцентрала, за да изнудват Европа със заплахата от ядрена катастрофа.
Заради кризата около Запорожската централа по-късно днес в Ню Йорк извънредно ще заседава съветът за сигурност на ООН. Киев и Москва взаимно се обвиняват, че през изминалите почивни дни са обстрелвали централата.
Постоянният представител на Москва в Международната агенция за атомна енергия Михаил Улянов предупреди пред руската държавна телевизия, че зоната на радиационни поражения, ако централата наистина пострада, ще обхване територии в радиус от 5500 километра – това включва по-голямата част от Украйна, части от Русия, Турция, Румъния и България.
В Копенхаген започна конференция на министрите на отбраната на държавите, които подкрепят Украйна, за да договорят нова военна помощ за Киев.
Преди да отпътува британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Великобритания все още не е установила причината за експлозиите в руската военновъздушна база в Крим, но със сигурност не смята обяснението на Русия за правдоподобно.
„Изпуснат фас не би могъл да предизвика две големи експлозии едновременно, които не са съвсем една до друга“, поясни Уолъс.
В сряда висш представител на властта в Украйна отговори утвърдително на журналистически въпрос, дали атаката в Крим е началото на планирана контраофанзива на Украйна. А президентът Зеленски отбеляза, че войната е започнала с Крим и ще трябва да приключи с освобождаването му.

Print Friendly, PDF & Email