27.05.2024

Русия струпва тежко въоръжение и войска към Луганска област в Източна Украйна

Споразумението за износ на зърно от Украйна е в „трудна ситуация“ и може да не бъде подновено, предупреди ООН
Русия струпва тежко въоръжение и мобилизира войници към Луганска област в Източна Украйна, но украинските сили запазват позиции в региона, съобщи областният управител Серхий Хайдай вчера, предаде Ройтерс.
По-рано Русия съобщи, че войниците ѝ са пробили на две места украинската отбрана на източния фронт. Руското Министерство на отбраната обяви, че украинските сили са отстъпили пред лицето на руските атаки в Луганс, но не уточни в коя част на региона.
„Има сериозни бомбардировки…Атаките идва от различни посоки на вълни. Виждаме, че прехвърлят мобилизирани хора към фронта, а също и че има повече (тежка) въоръжение“, каза Хайдай и допълни:
„Тези, които разпространяват информация за предполагаемо изтегляне на наши сили отвъд линията на административната граница (на Луганск), това не отговаря на реалността“.
В същото време стана ясно, че споразумението за износ на зърно от Украйна е в „трудна ситуация“ и може да не бъде подновено, предупреди ООН.
Черноморският зърнен коридор беше договорен с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и предстои да бъде подновен за втори път на 18 март.
Ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифитс каза, че една от възможните пречки пред подновяване на инициативата е паралелното споразумение за улесняване износа на руски торове, като Москва многократно се оплаква, че договореностите не се спазват заради наложените от много държави санкции на Русия.

Print Friendly, PDF & Email