07.12.2023

Русия смята да строи военноморска база на Черно море в размирниата Абхазия

Грузия обяви вчера, че е обезпокоена от плановете за създаване на военноморска база в отцепническия регион, според Тбилиси това ще е нарушение на суверенитета на страната

Русия планира да построи военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви пред руския в. „Известия“ след среща с руския президент Владимир Путин лидерът на региона, предаде Ройтерс.

Самообявилият се за президент на подкрепяния от Русия сепаратистки регион Аслан Бжания каза, че е било подписано споразумение за установяване на постоянна военноморска база в региона на Очамчира. „Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област“, заяви Бжания пред „Известия“. „Целта на всичко това е да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия и този тип взаимодействие ще продължи“, каза още той. „Има и неща, за които не мога да говоря“, добави Бжания.

Русия призна Абхазия и друг сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими страни през 2008 г., след като руски войски отблъснаха опит на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия в продължила пет дни война, която приключи на 12 август 2008 година.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че вследствие на украински атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от неговата основна база в анексирания Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от Русия на свое запитване за коментар на тази информация.

Грузия обяви вчера, че е обезпокоена от плановете за създаване на руска военноморска база отцепническия регион Абхазия, предаде АФП. Според Тбилиси това ще е нарушение на суверенитета на страната.

„Изразяваме безпокойство от изявлението на руския окупационен режим в Сухуми за създаване на допълнителна руска военна база на окупирана грузинска територия“, обяви външното министерство в Тбилиси.

Според ведомството „подобни актове са грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Грузия“.

Print Friendly, PDF & Email