19.04.2024

Русия предупреди САЩ, че дроновете край Крим водят до ескалация на напрежението

Висш генерал от Съединените щати пък заяви, че катастрофата на американски разузнавателен дрон, прихванат от руски самолети, показва все по-агресивното поведение на Москва

Русия предупреди Вашингтон, че летящите дронове близо до Крим рискуват ескалация. Висш генерал от Съединените щати пък заяви, че катастрофата на американски разузнавателен дрон, прихванат от руски самолети, показва все по-агресивното поведение на Москва. Инцидентът се приема за първата пряка конфронтация между двете сили от нахлуването на Русия в Украйна.

Руснаците вече са достигнали района в Черно море, където се разби американският дрон, твърдят американски високопоставени служители на отбраната. Според официални лица Русия търси отломките от дрона с кораби и самолети. Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, посочи, че вероятно няма много отломки, а дълбочината на морето, където е паднал летателният апарат, е голяма. Въпреки това Вашингтон е предприел стъпки за деактивиране на софтуера.

След инцидента във вторник Съединените щати и Русия си размениха взаимни обвинения. Руската страна предупреди американската да стои далеч от въздушното й пространство. Вчера министрите на отбраната на двете държави Сергей Шойгу и Лойд Остин са обсъдили инцидента по телефона. Шойгу е казал на Остин, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим „имат провокативен характер“ и могат да доведат до „ескалация в зоната на Черно море“.

В изявлението на министерството се казва още, че Русия „няма интерес от подобно развитие, но в бъдеще ще реагира по подходящ начин“ и двете страни трябва „да действат с максимална отговорност“, включително чрез отваряне на военни линии за комуникация при криза. Американският министър на отбраната Остин отказа да съобщи подробности за разговора, но подчерта, че САЩ възнамеряват да продължат да летят там, където международното право позволява. Киев от своя страна заяви, че катастрофата на дрона показва, че Москва е готова да разшири зоната на конфликта и да привлече други страни.

На бойното поле Русия продължава да засилва натиска в опит да превземе малкия град Бахмут в Източна Украйна и да осигури първата си значителна победа от повече от половин година.През изминалото денонощие руските сили са извършили повече от 70 атаки срещу районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.

Print Friendly, PDF & Email