31.05.2024

Русия обяви, че е „освободила“ Бахмут, украинският президент отрече информацията

Володимир Зеленски заяви, че към днешна дата Бахмут „не е окупиран от Русия”, но подчерта, че „няма да сподели” точни подробности

Град Артьомовск (с украинско име Бахмут) е напълно освободен, съобщиха вчера пред журналисти от руското министерство на отбраната.

„В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на „Вагнер“ с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски беше завършено освобождаването на град Артьомовск, казаха от министерството.

Артьомовск е основан през 1571 г. До 1924 г. се нарича Бахмут, съобщава ТАСС. След това е преименуван. През 2015 г. украинското правителство връща на града името Бахмут.

Градът е в северната част на т.нар. Донецка народна република. Боевете за Бахмут започнаха на 1 август 2022 г. В предвоенния период Бахмут е имал около 72 хиляди жители.

Ако тази информация е вярна, предаде Ройтерс, това ще сложи край на жестока и кървава битка, която бушуваше от месеци. По-рано в събота ръководителят на руската наемническа група „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че Бахмут е превзет, допълва агенцията.

След противоречивата информация, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че към днешна дата Бахмут „не е окупиран от Русия”, но подчерта, че „няма да сподели” точни подробности, предава NOVA.

„Няма две или три тълкувания на тези думи”, заключава той за казаното за окупацията на Бахмут.

Въпреки че не е от решаващо значение от тактическа гледна точка, разрушеният град придобива символно значение след месеците на сражения. Зеленски добави, че украинските военни в Бахмут „изпълняват много важна мисия”.

Print Friendly, PDF & Email