29.09.2023

Русия обвини Украйна, че смята да използва „мръсна бомба“, президентът Зеленски отрече

„Ако някой е в състояние да използва ядрено оръжие в нашата част на Европа, този субект може да е само един, същият, който нареди на другаря Шойгу да телефонира на този и онзи“, заяви украинският държавен глава
Русия смята, че украинските сили ще използват т.нар. „мръсна бомба“. Това е заявил военният министър Сергей Шойгу в телефонен разговор с френския си колега Себастиен Лекорню.
По информация на руското министерство двамата са обсъдили „тенденцията към допълнителна, безконтролна ескалация“ на конфликта. От офиса на Лекорню потвърдиха разговора с Шойгу и изразеното притеснение за готвена „мръсна бомба“
Според руската агенция „Новости“ украинските власти, които Москва нарича „режимът в Киев“, се кани да използва така наречената „мръсна бомба“ – ядрен боеприпас с ограничен ефект. Информацията е непотвърдена, а според украински експерт, цитиран от УНИАН, разпространението на такава пропаганда е тревожно, защото може да означава подготовка за руско военно престъпление.
Същевременно през изминалото денонощие руски ракети отново са ударили украински енергийни и други съоръжения, което е причинило прекъсвания на тока в различни региони на страната. Украинският президент Володимир Зеленски снощи съобщи, че новите атаки са били широкомащабни и че близо милион и половина домакинства в страната са без електричество, но и че ударите няма да спрат украинското военно настъпление.
Основната негова посока остава Херсон – единственият областен център, овладян от Русия в рамките на войната. Снощи окупационните сили в града призоваха цивилните да се евакуират незабавно.
А от военното министерство в Москва днес съобщиха, че 100 хиляди тона авиационно гориво на украинската армия е унищожено след руски удар по военен склад, който се намира в село Смила в района на град Черкаси, централна Украйна. Информацията не е потвърдена от украинска страна.
Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на руския военен министър Сергей Шойгу, че украинското правителство е подготвило провокация с бомба с радиоактивни материали, т нар. „мръсна бомба“.
„Ако някой е в състояние да използва ядрено оръжие в нашата част на Европа, този субект може да е само един. Това е същият субект, който нареди на другаря Шойгу да телефонира на този и онзи“, заяви Зеленски.
Той призова международната общност да попречи на възможна допълнителна ескалация от руска страна:
„Ако Русия телефонира и казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава само едно нещо: че Русия вече е подготвила всичко това. Вярвам, че сега светът трябва да реагира колкото е възможно по-строго. Ако Русия е подготвила нова стъпка към ескалация, светът трябва да ѝ покаже превантивно, че няма да приеме такава стъпка.“

Print Friendly, PDF & Email