31.05.2024

Русия е изградила големи защитни съоръжения, срещу евентуална контраофанзива на Украйна

Бреговата линия на Крим, простираща се на 25 км, е осеяна с отбранителни съоръжения – бетонни блокове с форма на пирамида

Въз основа на проучването на стотици сателитни снимки Би Би Си отбелязва наличието на широки защитни съоръжения, изградени от Русия, която се подготвя за голяма украинска контраофанзива.

След месеци на безизходица очакваното контранастъпление на войските на Киев вероятно ще бъде решаваща проверка за Украйна, която се опитва да докаже, че може да постигне значителни успехи на бойното поле с оръжията, които е получила от Запада.

Би Би Си посочва четири места, където вече е изградена значителна руска отбранителна инфраструктура.

Бреговата линия на Крим, простираща се на 25 км, е осеяна с отбранителни съоръжения, изградени от руските войски. Покрай брега са разположени т. нар. „драконови зъби“ – бетонни блокове с форма на пирамида, предназначени да препречват пътя на танкове и други военни превозни средства. Зад тях има линия от окопи, които осигуряват прикритие от атаките. Край окопите се виждат и няколко бункера.

Някои военни експерти смятат, че защитните съоръжения вероятно са по-скоро предпазна мярка, отколкото знак, че Русия очаква да се защити от морско нападение, тъй като Украйна разполага с малък морски капацитет.

Сателитни изображения от района на малкия град Токмак показват две линии от окопи и пояс от допълнителни защитни структури. Градът се намира на ключов маршрут в югоизточната част на страната, който украинските сили може да искат да използват, за да откъснат Крим от други територии, контролирани от Русия.

Зад двете успоредни линии окопи северно от града е разположен допълнителен пояс от укрепления с три слоя отбранителни съоръжения, които могат да се видят ясно.

Налице са противотанкови ровове, които обикновено са с дълбочина поне 2,5 м и са предназначени да хванат в капан всички вражески танкове, които се опитват да ги преминат.

По пътя на украинските сили вероятно са разположени още капани – между линиите от окопи може да има минни полета.

Линия от противотанкови ровове и окопи вече минава покрай 35-километров участък от главната магистрала Е105, западно от град Токмак.

Анализът на снимките, извършен от Би Би Си, отбелязва наличието на множество кръгови окопи в района на село Равнопил, на 55 км северно от град Мариупол. Предполага се, че това са артилерийски позиции, които са така изградени, че оръдията да имат възможност за обстрел на 360 градуса.

Print Friendly, PDF & Email