07.12.2023

Русия е готова да преговаря с Украйна,но само при определени условия

В публикувано вчера интервю за агенция ТАСС руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да преговаря с Украйна, но ако бъдат отчетени реалностите на терен и интересите на руската сигурност.

Според него първата стъпка за преговори между Киев и Москва трябва да бъде отмяна на указа на Зеленски за забрана на диалога с Русия.

В Украйна силите на Киев съобщиха, че са отблъснали руски нападения на източния фронт. Руските части отново атакуват с дронове. В няколко района беше обявено предупреждение за въздушна атака. Един човек загина, а друг беше ранен при обстрела в Херсонска област.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обърна внимание на руските атаки в Херсонска област:

„Тези дни Русия обстрелва с особена жестокост Херсон, Берислав и села в oбласттa. Артилерия, управляеми бомби, насочени към къщи, ферми, магазини и инфраструктура. Това е умишлен терор на окупатора. Изказвам благодарност на всеки, който работи в региона на Херсон и във всички други региони, които преживяват подобни удари“.

Според украинските ВВС няколко ударни дрона „Шахед“ са били изстреляни в нощта срещу четвъртък от Черно море в посока Одеска и Николаевска област. Съобщено беше и за заплаха от удари на безпилотни летателни апарати във Виницка област.

Украинските войски са отблъснали опити на руските сили да си върнат загубени позиции на източния фронт, съобщи Киев, а според анализатори, на юг украинската армия постига напредък.

Президентът Володимир Зеленски спомена в Телеграм за „напредване на украинските войски в Донецкия сектор“, но не даде подробности.

Украинският Генерален щаб съобщи за въздушни удари в района и добави, че 15 града и села са били подложени на артилерийски и минометни удари.

В сводката си за бойните действия руското министерство на отбраната също съобщи за ожесточени боеве около Клишчеевка и пò на юг, в района на село Невелское. Според ведомството силите на Москва са отблъснали десет украински атаки в този участък.

Print Friendly, PDF & Email