28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Президентът Румен Радев настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата на парламентарните избори, заради ситуацията с пандемията. Коментарът си той направи по време на серията от срещи с извънпарламентарните партии за безопасното провеждане на изборите.
Според него обаче държавата не дава признаци, че има готовност и политическа воля всичко това да се случи.
Според държавния глава, когато се говори за провеждането на избори в два дни, трябва да се мисли за организация, логистика, съхранение и опазване на контрол на бюлетините през нощта. Вторият голям проблем, който открои президентът е, че изборите в два дни ще предизвика недоверие в хората как ще им се опазят гласовете през нощта.
По думите на Радев е добре да бъдат ваксинирани членовете на СИК, както и застъпниците и наблюдателите. Въпросът обаче бил отново в компетенциите на здравните власти.
По отношение на машините за гласуване, Радев посочи, че изпълнителната власт абдикира абсолютно целенасочено от въпроса за машините. Ако искаме да имаме машинно гласуване, трябва процедурата да започне сега, но изпълнителната власт неглижира проблема, абдикира от него и чак октомври месец прехвърли отговорността върху ЦИК, за което аз наложих вето върху този закон, но той не мине, акцентира Радев.
Той призова да не се насажда недоверие върху машинното гласуване. Няма време и като че ли нарочно ние се поставяме в такава ситуация – да няма време да бъдат изпълнени всички процедури, каза още държавният глава. Открит остава въпросът за съхраняването, транспортирането и охраняването на машините за гласуване.
Той се надява, че зад паравана на здравните мерки, да няма опит за манипулация и фалшификация на изборния процес. Трябва да има ясно разписан здравен протокол и от него да са ясни здравните параметри не само в деня на изборите, но за ясна и ефективна предизборна кампания, посочи държавният глава.
Само навременната и достъпна информация, ще даде така необходимото доверие на хората да се чувстват защитени за вярното отчитане на техния вот, каза още Радев.
Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.
На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.
На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена – 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.
Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.
След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.
На следващия ден – Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email