09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Роди се еленче в Центъра за защита на природата и животните

Центърът за защита на природата и животните в Добрич вече има нов обитател, съобщават оттам.  В семейството на благородните елени, които обитават зооцентъра от 3 години, се роди еленче. То се радва на добро здраве и на грижите на своите родители. Еленчето си има име – кръстено е Ахат, за да се спази именната традиция – бащата е Елмаз, а майката – Яспис.
Той е един от трите еленови вида в България – благороден елен, елен лопатар и сърна.  Благородният елен неслучайно е наречен така. В древността е бил смятан за помощник на шаманите, а негови изображение и пластики могат да бъдат намерени в пещери, тракийски гробници, римски мозайки, скални навеси и даже в църкви от Средновековието. Благородният елен е едър тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни, който е разпространен в Средна и Западна Европа, Европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток, Северна Африка, Северна Америка и някои други райони.
 В Центъра за защита на природата и животните на площ от 162 декара има 490 животни от 78 различни вида. По-голямата част от тях се разхождат абсолютно свободно.Условията, които зооцентърът предоставя са уникални Мечките например живеят в най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров. Всички обитатели имат площта, от която се нуждаят и която максимално се доближава до естествената им среда.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email