18.06.2024

Роботски костюм позволява безпроблемно движение при болест на Паркинсон

Устройството е разработено, за да помага за физическото придвижване при хора, диагностицирани с болест на Паркинсон, и по-понкретно при страдащите от замръзване на крайниците, което може да доведе до падане и наранявания. Костюмът се слага около ханша и краката, като по време на вървене той стимулира бедрата. Носенето му позволява по-дълголеми крачки, както и по-бързо ходене.
Научното изследване, описващо механизма на устройството и неговите успехи, е проведено от учени към училището за инженерни и приложни науки John A. Paulson в Харвард, САЩ, и е представено в сп. Nature Medicine.
Екзокостюмът използва сензори, които в комбинация с алгоритми синхронизират активността му с походката и мускулните движения на носещия го. Задвижващият механизъм произвежда сила, целяща да подкрепи мускулните движения и да даде сигурност при движение.
Пациенти с болест на Паркинсон, използвали костюма, са докладвали за значими ползи, особено при чести епизоди на „замръзване“.
Болестта на Паркинсон възниква, когато нервната система, и по-конкретно частта от централния мозък, свързана с движението, прогресивно се уврежда. Нервните клетки в базалните ганглии (които са свързани с движението) постепенно се увреждат, докато не стигнат до състояние на клетъчна смърт. Стандартно тези клетки произвеждат невротрансмитера допамин, който действа като сигнал за движение. Липсата на този допамин води до симптомите на заболяването, свързани с проблеми при движение – замръзване, мускулна скованост, забаване на движението, спазми, контракции, проблеми с баланса и липса на контрол.
Увреждането на невроните също така води и до произвеждане на норепинефрин – това съответно до симптомите на заболяването, които не са свързани с проблеми при движение – силна умора, проблеми с кръвното налягане, проблеми с храносмилателния тракт. Заболяването може да се изрази и в проблеми с дъвченето, преглъщането и говора, както и проблеми с кожата или емоционални състояния като депресия.
Макар и да не се знае какво причинява болестта на Паркинсон, тя се лекува с медикаменти, които възстановяват нивата на допамин в мозъка, или с дълбока мозъчна стимулация, целяща да възстанови функцията на мозъка и способността за движение. Физиотерапията също е форма на лечение, която се справя със симптомите на заболяването.
Терапиите за болестта на Паркинсон подобряват качеството на живот и се стремят да възвърнат независимостта на пациентите, страдащи от болестта. Роботският костюм потенциално също може да помогне, за да даде независимост на страдащите от заболяването и да им позволи да се придвижват свободно.
Референции:
StudyFinds. Watch this wearable exosuit help Parkinson’s disease patients walk safely. https://studyfinds.org/exosuit-parkinsons-disease-walk/
Walsh, C. Soft robotic apparel to avert freezing of gait in Parkinson’s disease. https://www.nature.com/articles/s41591-023-02731-8

Print Friendly, PDF & Email