24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Риши Сунак е вероятният бъдещ премиер на Обединеното кралство

Бившият британски финансов министър Риши Сунак е на път да стане следващият министър-председател след оттеглянето на лидера на Камарата на представителите Пени Мордонт от надпреварата за лидерството на Консервативната партия.
Сунак беше обявен в понеделник за следващия лидер на Консервативната партия на Великобритания от ръководителя на Комитета на консервативните законодатели 192, което отваря широко врата той да бъде следващия премиер на страната.
Комитетът 1992 определя правилата за избор и смяна на лидера на партията, напомня Ройтерс.
Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз, заменяйки Лиз Тръс, която напускащия лидер, който стана министър-председателят с най-кратък мандат в историята на Обединеното кралство след само 44 дни на поста.
Той победи политика центристка Пени Мордонт, която не успя да получи достатъчно подкрепа от депутатите, за да влезе в надпреварата, докато съперникът му, бившият премиер Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата, заявявайки, че вече не може да обедини партията.
„Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа“, заяви Мордонт, след като се оттегли от надпреварата само минути преди да бъде обявен победителят.
Предвижда се Сунак да говори пред британските законодатели скоро, след като получи пълната подкрепа от Мордонт да стане ръководител на правителството и да наследи на поста Лиз Тръс.

Print Friendly, PDF & Email