24.07.2024

РИОСВ-Варна и БДЧР със съвместни инициативи за Световния ден на Земята

През изминалата седмица РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ проведоха съвместни инициативи по повод 22 април – Световен ден на Земята.
РИОСВ-Варна и БДЧР журираха състезание между ученици от СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Варна. То се проведе под надслов „Тайните на природата“ и е част от инициативите посветени на Световния ден на Земята. Участниците демонстрираха завидни знания по биология и химия и получиха поименни грамоти и други награди.
Експерти от двете институции посетиха и Университетска ботаническа градина-Варна заедно с ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ по проект „Всички заедно: по-безопасно и по-добре“ към програма „Еразъм+“. На обзорната разходка в Екопарка беше представено многообразието от дървесна и храстова растителност. Най-голям интерес от дървесните видове предизвикаха Pinus maritima с внушителните си размери, хартиеното дърво Broussonetia papyrifera (L.) L’Hér. ex Vent.), корковия дъб Quercus suber, както и Кентъкското кафено дърво Gymnocladus dioica (L.) K.Koch), чиито аромат на плодовете усетиха.
Световният ден на Земята се отбелязва официално от 22 април 1970 г. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като Р България се включва в отбелязването му през 1993 г. Темата и тази година е „Инвестираме в нашата планета“, което подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата.
РИОСВ-Варна

Print Friendly, PDF & Email