18.07.2024

Рибарската общност, туристическият бранш, земеделци се събират във Варна за обсъждане на поставянето на ветрогенератори в Черно море

В събота от 11 ч. във Фестивалния конгресен център във Варна е организирана голяма среща за обсъждане на поставянето на ветрогенератори в Черно море, на която ще присъстват представители на рибарската общност, турстическия бранш, земеделци и др.
„Сдружение „Черноморски изгрев” е внесло стоновище закона за вятърните паркове в морето до парламентарните групи в Народното събрание. На 6 февруари сме поканени на кръгла маса в парламента за обсъждане на закона. Там отново ще изложим своите позиции”, каза председателят му Емил Милев.
Народният преставител Ивайло Мирчев опроверга четири лъжи за вятърните перки в Черно море.Първите вятърни турбини в нашата черноморска акватория вероятно ще заработят около 2030 г., заяви народният представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев. Той е основен вносител на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, приет в четвъртък на първо четене от парламента, със срок да бъде гласуван и на второ след четири седмици. Законът урежда възможността да се произвежда енергия от вятър, чийто потенциал в българската част на Черно море е между 65 и 116 гигавата (за сравнение двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“ са общо малко над 2 ГВт). Вятърните турбини работят в 46% от времето през годината (тези в АЕЦ-а в 90%), което ги прави надежден източник на енергия.Депутати от „Възраждане“ и БСП разкритикуваха закона, че с него сме щели да съсипем туризма и риболова си. „Поредни неистини. Това, което притеснява руските проксита в парламента е, че България ще произвежда енергия със собствен ресурс, без да се налага да зависи под каквато и да е форма от Русия“, заяви Мирчев и опроверга четири лъжи, подклаждани и разпространявани от БСП и „Възраждане“:Лъжа 1: „Перките ще се виждат от брега и ще убият туризма ни.“Реалност: Вятърните турбини няма да се виждат от брега – те са разположени на 20 до 50 км навътре в морето. Ако нещо пречи на туризма ни, то това е бетонът по Черноморието.Лъжа 2: „Това ще убие риболова.“Реалност: Отстоянието между перките е 1 км, т.е. могат да минават рибарски кораби и да поставят рибарски мрежи, без да се пречи на нормалния риболов.Лъжа 3: „Перките ще се поставят на пътя на Via pontica и ще унищожат птиците.“Реалност: Турбините са на 20-50 км навътре в морето, далеч от маршрута на птиците, които летят в близост до бреговете.Лъжа 4: „Турбините ще унищожат биоразнообразието в Черно море.“ Реалност: Няма опасност за морски обитатели, защото преди поставянето на турбините се пуска специален сонар, който ги гони за периода на строителството. След това постаментите се превръщат в развъдник на риби, защото по тях полепват и се развиват треви, мъхове и миди, които привличат риба от цялото море.
„Законът за офшорен вятър в Черно море е лобисткит. От БСП успяхме да го спрем преди година и мислех, че това е затворена страница. Надявам се законът да бъде отттеглен, а не правим поправки между първо и второ четене. Черно море е затворено море, а искат да правят ветропаркове в него. България е една от големите туристически дестинации. Туризмът внася милиарди левове в бюджета на страната, около 250 000 в страната са заети в бранша. Рибарите са готови за протести”, заяви народният представител от БСП Борислав Гуцанов. „В България 38 млн. меговатчаса еленергия ползваме на година. От тях само 3,8 млн. са от въобновяеми източници, 16 млн. са атомната централа”, добави Гуцанов.

Print Friendly, PDF & Email