18.07.2024

Рибари и представители на туристическия бизнес искат оттеглянето на закона за ВЕИ в морето

Настояват за започване на широко обсъждане
Специална декларация подготвят участвалите в кръглата маса във вторник в Народното събрание за обсъждане на приетия на първо четене закон за изграждане на вятърни централи в Черно море. „До няколко дни тя ще е готова, ще я изпратим до Народното събрание и до вносителите на закона”, съобщи Емил Милев, председател на рибарско сдружение „Черноморски изгрев”.
„Кръглата маса, на която бяхме поканени във вторник в Народното събрание, беше подигравка, защото вносителите на закона не присъстваха. От морето пристигнахме в София над 200 души – представители на зелени ортанизации, хотелиери и ресторантьори от курортите, браншови организации в туризма, рибарската общност”, добави Милев.
„Участващите в срещата организации се обединихме след консултации около едно мнение – окончателно оттгеляне на закона и рестарт на цялата процедура. Под рестарт настояваме всичко да започне отначало – обсъждане, кръгли маси, да се направят изследвания, да се вземат предвид становищата на учените. Не бива да се избързва. В момента нямаме достатъчно информация, когато тя бъде събрана, тогава да говорим за закона”, обясни Милев. „Това е мнението на всички участвали в срещата, предложението ни е отворено и за други граждански и професионални организации, които искат да се включат”, каза още той.”Не са най-важното протестите, трябва да се разбере, че тази проблем се отнася до всеки български гражданин, а не само до рибарите и хотелиерите”, апелира Милев. . Той коментира, че с изграждането на вятърни паркове ще бъдат ограничени рибните полета. „Три-четири офшорни парка ще ни вземат над 20 % от територията на морето”, отбеляза той. По думите му, където се изгради такъв парк, където минава кабел, там риболов няма.
Със свои становища в подкрепа излязоха .Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Те заявяват категоричната позиция против изграждането на перки за производство на енергия в Черно море. „След като се запознахме с всички аспекти на идеята, чието изпълнение започна „на тъмно“, но придоби сериозна публичност, сме на мнение, че това би навредило сериозно на българския туризъм”, заявяват оттам.
„Когато казусът стана известен на обществеността, се направи опит за уж „кръгла маса“ по темата, която се оказа изключително проформа. Срещата беше организирана от депутата Ивайло Мирчев, който обаче не присъства на нея, а изпрати човек, стоящ много далеч от материята. От цялата страна обаче, за да се срещнат помежду си, дойдоха заинтересовани страни от различните браншове. Нямаше обаче кой да ги чуе…
Стана ясно, че бизнесът, еколозите и рибарите отхвърлят идеята. Защото, където има перки в морето, няма живот във водата. Няма и туризъм. Всички ангажирани с темата институции изпратиха отрицателни становища за перките. Такова нямаше единствено от Министерството на туризма, което не е изненада с оглед досегашната незаинтересованост на министър Зарица Динкова към сектора. Смятаме, че подобни решения трябва да се дискутират предварително, да се вземат предвид всички гледни точки, а не постфактум да се организират проформа събития”, казват още браншовиците. ДТ

Print Friendly, PDF & Email