19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

РЗИ-Добрич: Ковид-взривът в социалния дом в село Оханец е овладян

Доц. Ангел Кунчев: Взривът на коронавируса дойде от персонала, не пожелаха да се ваксинират
„Винаги съм казвал, че ваксинираните лица и преболедувалите могат да бъдат преносители за заразата. В случая се случи нещо, което очаквахме» – заяви вчера на редовната пресконэеренция на Националния оперативен щаб здравният  министър проф. Костадин Ангелов, по повод случая със заразени в Дома за възрастни хора с деменция в добричкото село Опанец, които са били с поставена втора доза ваксина Ангелов подчерта, че ваксинираните, дори да се заразят, няма да се разболеят тежко и случаят в Опанец го доказвал. «От 14-те заразени ваксинирани обитатели на социалното заведине двама имат клинична картина, но са с лека кашлица и температура, нямаме притеснения. Неваксинираните са с по-сериозни симптоми и един от служителите, който е внесъл инфекцията» – каза министърът.
«Всеки, който е ваксиниран или преболедувал, е добре да носи маска, защото може да разпространява вируса» -подчерта Ангелов.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че случаят в Дома в Опанец е потвърждение за това, което се случва в цял свят.
По думите му нежеланието на персонала да се ваксинира, когато му е било предложено, е причината това да се случва. «Инфекцията тръгва от зараден от персонала. Ние предупредихме, че тези домове са най-рисковите» – каза той и съобщи, че вчера 4 от 6-имата приети за лечение в болницата «Карвуна» са изписани.
Овладяно е огнището на COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с деменция в сeло Опанец – заяви на специален брифанг д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на Областния координационен щаб.

„Няма място за притеснение и можем да кажем, че взривът е овладян и работата в дома е в нормален ритъм. Първият сигнал получихме на 6 март за лице от персонала с положителен резултат за COVID-19. На 7 март сформирахме екип – РЗИ и лаборатория и направихме бързи антигенни тестове на всички от дома – 41 потребители и 23-ма персонал. Тестовете показаха 18 положителни резултата при потребителите и 3 положителни при персонала. На всички тях им бяха взети проби за PCR-изследване, като положителните резултати бяха потвърдени от лабораторията в болницата „Св. Марина“ във Варна. На 14 март т.г. бяха изследвани далите отрицателен резултат. При това повторно изследване 12 от потребителите бяха с положителна проба за коронавирус и трима от персонала. Създадохме, съвместно с персонала и ръководството на дома организация, като положителните потребители на услугата са отделени от останалите. Персоналът, който обгрижва положителните пациенти, работи 7 дни в обособения сектор и преди да се върнат към задълженията в останалата част им се прави изследване. Т.е. постарали сме се максимално да се гарантира неразпространение на заразата“ – заяви д-р Ангелова.
Общо от всички потребители на социалната услуга с положителни резултати са 31, като 14 от тях са били ваксинирани. Предвид, че се касае за потребители на социална услуга, е преценено, че е по-добре да бъдат под постоянно лекарско наблюдение при проявена единична симптоматика и така са хоспитализирани 6-ма пациенти в държавната психиатрична болница „Карвуна”, където работи и единственият в Добричка област инфекционист – добави още д-р Ангелова, като уточни, че от шестимата хоспитализирани двама са били имунизираните с два приема на ваксина срещу коронавирус. Втората доза е била поставена на 26 февруари, а са били хоспитализирани на 15 и 16 март т.г. Приетите в лечебни заведения са на възраст между 69 и 88 години. „Приетите пациенти са били с температура 37,1 градуса, адинамични и с лека кашлица“ – поясни директорът на РЗИ. Днес, Най-късно на 25 март се очаква те да бъдат изписани в добро общо състояние. На 22 март в ковид-сектора на болницата в Добрич е приет още един от потребителите на дома в Опанец, който е има нужда от медицински грижи. Само един хоспитализираните пациенти няма придружаващи заболявания. Другите имат придружаващи съдечно-съдови, мозъчно-съдови заболявания, диабет и други.
„ За поставените под карантина на 7 март срокът е изтекъл на 20 март, те са в добро състояние. На останалите, които е наложена карантина на 14 март, предписанията изтичат на 27.03.21 г.“ – обобщи д-р Ангелова.
РЗИ-Добрич, извършва ежемесечни изследвания на потребители и персонал в социалните услуги на територията на област Добрич. През януари е било проведено такова изследване в дома в Опанец, като предвид изпълнението на ваксинационния план, следващото планирано изследване е през месец април, когато отново ще се вземат проби на всички потребители и на заетите в социалната услуга. ДТ

Print Friendly, PDF & Email