22.09.2023

Ресторантьори прогнозират фалити и поскъпване

Ако 9-процентното ДДС за ресторантьорите не се запази, поскъпването е неизбежно, очакват се и фалити в бранша. Това прогнозира мениджърът на едно от големите шуменски заведения на фона на дебатите да бъде възстановено облагането с 20 процента.
Иван Иванов управлява едно от големите заведения в Шумен. Казва, че в години на пандемия и война, ниската ДДС ставка е основна предпоставка за оцеляване на ресторантьорския бизнес.
„Инфлацията и цените на всички стоки скачат всеки ден и това нещо ще намали супер много печалбата и ще трябва да се увеличат цените на самите продукти, които продаваме в ресторантите и съответно и работата ще падне, понеже инфлацията както е за нас, така е и за всеки един от жителите в България. Т. е няма да е много благоприятно за бизнеса. Според мен ще има и доста фалирали ресторанти, понеже много трудно се преживява в момента“, каза Иван Иванов – мениджър на ресторант.
За последните 3 години цените в заведенията средно са се повишили с около 30 на сто. Клиентопотокът пък е намалял с 20 – 25 процента. Ако данъкът стане от 9 на 20 процента и цените се увеличат още, много от клиентите или ще спрат или ще ходят още по-рядко на ресторант.
Според ресторантьори, вдигането на ДДС ще върне много заведения в сивия сектор.
„Особено по морето, понеже знаете там как се случват – сезонните ресторанти, сто процента, ако се върне ДДС-то, ще има и ресторанти в сивия сектор“, категоричен е Иван Иванов.
По-ниската ставка за ресторантьори и хотелиери беше въведена в средата на 2020 г. като антиковид мярка./ тв. Шумен

Print Friendly, PDF & Email