09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

РБ „Стилиян Чилингиров“ с две прояви в началото на септември

На 5 септември Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще представи на шуменци и гости на града изложба живопис на Веселина Господинова – Георгиева. Изложбата на родената в Шумен художничка ще бъде открита в 17.00 ч.
Тя е завършила „Педагогика на изобразителното изкуство” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, но рисува от дете, а голямата й страст е акварелът. Участвала е в различни изложби в страната и чужбина, сред които „Море, акварел” в Одеса, Украйна през 2020-та; „Urbino in aquarello” в Италия през 2019 и 2020 г.; „2020 Malaysia International Online Juried Art Competition”.
Същият ден от 17.30 ч. ще бъде открита и благотворителна среща с автограф с Георги Лунгов – правист по професия и любител краевед.
Той ще представи книгата на своя дядо Георги Лунгов „Драгоево – земя свещена, земя кърмилница” и филма „Драгоево – легенда за родолюбието”, на който е автор заедно с Владимир Йорданов. Филмът е създаден през настоящата година и разказва за историята на църквата в селото и участието на драгоевчани във войните след Освобождението на България. Героите във филма са свидетели на историческите събития или преки потомци на участници в тях.
Това е втората за тази година среща на шуменци с Георги Лунгов и отново е с благотворителен характер – събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Ралица Николаева, страдаща от рядкото генетично заболяване Синдром на Лий.

Print Friendly, PDF & Email