20.06.2024

Районният съд в Добрич отвори врати за граждани и ученици

Как се извършва разпределението на дела на случаен принцип, какви са задълженията на съдебната администрация, какво е медиация – това бяха част от въпросите, обсъдени в Деня на отворените врати в Районния съд в Добрич. Гости на съда бяха ученици и преподаватели от училищата „Свети Климент Охридски“ и „Димитър Талев“.
Посетителите имаха възможност да наблюдават разпределение на дела на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата. Демонстрацията направи съдия Георги Пашалиев, който обясни, че случайното разпределение се извършва в рамките на всяко от двете отделения на съда – гражданско и наказателно, при спазване на утвърдени правила, за да се избегнат всякакви съмнения относно избора на съдията докладчик.
В Деня на отворените врати бе организирана и среща, посветена на медиацията, която премина под наслов „Искаш да си прав или щастлив“. Темата бе представена от адвокатите и медиатори Ивайла Стефанова и Мария Миталова. Лекторите разясниха какви са основните принципи на медиацията, как се провежда тази доброволна и поверителна процедура за разрешаване на спорове, какви са нейните предимства. С участието на ученици по време на срещата бе представен симулиран процес по медиация.
Друга ученическа група присъства на лекция на тема „Българската конституция като върховен закон“, изнесена от съдебния администратор Албена Димитрова. От името на Районния съд в края на срещата тя награди авторите на отличените творби от конкурс за детска рисунка на тема „Правосъдие“. Денят на отворените врати завърши с информационен тур, в рамките на който бе представена дейността на съдебната администрация.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email