27.05.2024

Разследват схема за измами със земеделска земя с цел строеж на фотоволтаици в Бяла, Варненско, Сливен

Според източници на БНТ документи за прекатегоризирана земя се изземват от различни адреси в Бяла, Варненско, Сливен (край града има изградени много фотоволтаични паркове) и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждането на фотоволтаици върху плодородна земя.
Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват председателя на Селскостопанската академия и висш служител в института „Пушкаров“ заради схема за измами със земеделска земя.
„По света и у нас“ научи от свои източници, че собственици на земеделска земя са променяли статута ѝ, като са представяли документи за прекатегоризация от плодородна почва с високи качества в такава, която не става за земеделски нужди. По този начин за успявали да получат разрешителни за изграждането на фотоволтаици.
Източници от разследването твърдят, че за целта със съдействието на председателя на Селскостопанската академия и на висш служител в института „Пушкаров“ за променяни пробите на земята, за да докажат, че тя не става за земеделска и е от по-ниска категория.

Print Friendly, PDF & Email