07.12.2023

Разгневени привърженици на палестинцитеатакуваха летище в южен руски град

След слухове за кацнал самолет от Тел Авив тълпа от няколкостотин души нахлу на аерогарата в Махачкала,  протестирайки срещу операцията в ивицата Газа

Летището в южния руски град Махачкала бе временно затворено след като слухове за кацнал самолет от Тел Авив предизвикаха нахлуване на тълпа от няколкостотин души, разгневени заради израелската военна операция в ивицата Газа.

Част от нападателите се събраха около приземените на летището самолети, търсейки израелски граждани между пътниците.

По информация на израелски медии няколко израелци са били поставени под закрила от органите на реда.

Инцидентът от неделя вечерта предизвика бърза реакция от Израел: очакваме „руските власти да защитават всички израелски граждани и да действат решително срещу онези, които подстрекават размирици и насилие срещу евреите“, заявиха от пресслужбата на премиера Бенямин Нетаняху.

Махачкала е столица на Република Дагестан – субект на Руската федерация, населен предимно с мюсюлмани. Местните власти увериха, че ситуацията на летището е под контрол.

Антиизраелски прояви вчера имаше и в Черкеск – столица на руската Карачаево-Черкеска република. Там след неразрешен от властите митинг в защита на палестинците бяха арестувани 34 души.

Нападението срещу летището в град Махачкала, административния център на руската република Дагестан, чието население е преобладаващо мюсюлманско, от протестиращи, които видимо търсеха израелски граждани, е „до голяма степен резултат от външна намеса“, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

Песков не уточни източника на тази предполагаема намеса, но ръководителят на Дагестан Сергей Меликов по-рано каза, че безредиците са били организирани от украинска територия, без да представи никакви доказателства, предаде БТА.

Print Friendly, PDF & Email