22.07.2024

Разбити пътища отказват румънски туристи от курортите в Добричка област

„Реално тазгодишният летен сезон в морските общини на Добричка област започна активно около 15 юли, тъй като преди това времето беше лошо.Базата през август беше запълнена на около 80 процента. Висококатегорийните хотели, които са все повече в региона, се продават най-напред. Сезонът продължава още. За уикендите – събота и неделя, има записвания от българи и румънци.Когато времето е хубаво, гостите сами идват”, каза Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Основните туристи по Северното черноморие тази година бяха българи и румънци, казват хотелиери, като прогнозата е българинът да е турист №1 в региона. „Наред с туристите от Полша, Чехия, Словения, Унгария, все повече туристи от Турция идват на почивка при нас”, каза още Димитров.

„Проведохме среща  с 6 туроператорски и турагентски фирми от Констанца, Тулча и Букурещ, Румъния.Темата защо беше румънските туристи намаляват по Северното черноморие в Добричка област, тъй като отчитаме такава тенденция. По-рано и през юни, и през септември имаше туристи от Румъния, сега нямаме. Основната причина, която посочиха туроператорските фирми, е лошото състояние на пътната инфраструктура в региона, която води от ГКПП-тата на Русе, Силистра, Кардам към Добричка област, както и недобрите пътища в самата област.Румънците предпочитат да пътуват през Варна и оттам към „Златни пясъци” и курортите надолу”, съобщи с тревога Дивитров. „Ще дойде скоро момент, когато трудно ще можем насочваме туристи от Румъния към Албена, Кранево, Балчик, който е изключително харесван от тях, въпреки добрите хотели и доброто обслужване заявиха ясно туроператорските фирми”, добави той.”Написали сме в тази връзка писмо до областния управител на Добричка област, до министъра на регионалното развитие, за да обясним ситуацията. На 28 септември ще направим още една среща с туроператорски фирми от района на Сибиу и Тимошоара. Те имат голямо желание да идват по  Добруджаннското черноморие и заради възможностите за диво къмпингуване”, обясни браншовикът.

„Към момента оценката за сезона, която е предварителна, е добра, с повече туристи в сравнение с м.г., може би, защото предложихме разумни цени – увеличението беше между 7 и 15 процента. Събранието на браншовата структура ще бъде на 17 октомври. Надяваме се да имаме отговор от Министерството на туризма на наши предложения за промени в наредбата за категоризация и в други закони и наредби. Предложенията са общо 17. Ще поставим и проблемът, който поражда неизвестността за ДДС-то в ресторантантьорството. Ние настояваме то да остане 9 процента, а не да се върне на 20 процента, имаме и аргументи за тази позиция.. По време на ковидпандемията претърпяме големи загуби – затворени месеци наред хотели и заведения, персоналът напусна заради несигурността и се праквалифицира. Затова наемаме роботи, ножът е опрял до кокъла. Ако не ни се даде възможност поне с още една година да останем с по-ниския ДДС, обмисляме и протестни действия. Има в бранша много фалити в Добричка област, над 80 процента от хотелите и ресторантите работят със съвсем нов персонал”, заяви Димитров.ДТ

Print Friendly, PDF & Email