06.12.2023

Работещите в сферата на културата излязоха на протест навръх Деня на народните будители

В 12 часа в столицата и в други градове започна протест на работещите в сферата на културата. Недоволството им е срещу ниското заплащане. Организатор на акцията пред Столичната библиотека е федерацията „Култура“ към КТ „Подкрепа“.
Протестират работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека.
Исканията в 12 точки още миналата седмица бяха изпратени до президента, до премиера, до депутатите до министрите на финансите и на културата. Част от исканията на протестиращите в сферата на културата – работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор за новините.
КНСБ иска 86 млн. лв. повече ръст на заплатите в сферата на културата в Бюджет 2024. Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов коментира, че заделените средства са 0,4% от БВП за 2023 г., а трябва да бъдат увеличени от 800 млн. лв. до 2 млрд. лв. от 1 януари 2024 г..
По този повод председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза:
„Цялата културна индустрия връща в бюджета на държавата, в БВП, около 5-6 процента, а получаваме за сметка на това 0,4 процента. Знаете ли, заради ниските заплати, които получават в извънстоличните театри, все повече младите колеги, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър. Заплатите в провинцията са унизителни, не ами… Те и в София са такива, да. Съвсем скоро в извънстоличните театри аз ви уверявам, че няма да има кой да играе“.

Print Friendly, PDF & Email