26.02.2024

Пътните полицаи в Добрич с нова камера за засичане на скорост

Нови 20 преносими камери за скорост вече са на разположение на „Пътна полиция” в страната. Устройствата мога да засичат по няколко автомобила едновременно. Те бяха раздадени вчера на 19 областни дирекции, в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов. Сред дирекциите, които получиха  камера с висока разделителна способност, е и Добрич.
Става въпрос за доставката на 20 преносими мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за безопасност на движението. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства, заяви вътрешният министър. 
Министър Стоянов коментира, че след предприетите допълнителни действия за контрол по пътя, съответно са констатирани много повече нарушения и генерирани много повече наказания.
Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са обучени служители – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата й.
В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно – например превозни средства, движещи се в различни ленти.
 
Новозакупените технически средства са част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, чиято цел е намаляване на пътнотранспортния травматизъм. ДТ

Print Friendly, PDF & Email