25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Първите сдружения подписаха договори за финансиране на безплатно саниране

Председатели на три етажни собствености подписаха договори за финансиране от Община Варна на подготвянето на техническа документация за участие по програмата за безплатно саниране.
Това са първите сдружения, на които местната управа официално предоставя средства. През следващата седмица предстои сключване на още три контракта, предаде репортер на Moreto.net.
Осигурените общински финанси ще послужат на сдруженията да покрият разходите си за изготвяне на задължителните за кандидатстване по програмата технически паспорт и енергийно обследване.Сумата е в размер на 6.28 лева на квадрат. Първите сдружения, с които подписа Общината, са на собственици в две сгради в „Приморски“ и една сграда в „Младост“. Става дума за блок с 41 апартамента на ул. „Св. Ирина“, блок с 64 жилища на ул. „Ружа“ 5 и блок 3Б на ул. „Радост“ със 71 жилища.
Част от сдруженията са с опит от предходната програма и на практика са били почти готови с документацията при отварянето за кандидатстване на настоящата програма. В блока на ул. „Ружа“ е получено 100% съгласие за участие от собствениците.
„Много бързо събрахме подписите. Сградата е пълзящ кофраж и е от високите блокове до ВиК. Там вече има един саниран блок по предходната програма. Когато хората видяха резултата, сами пожелаха“, коментира председателят на сдружението на собствениците от ул. „Ружа“ Стела Бойчева.
Допълва, че вече приканва и останалите домоуправители в района да се включат по – активно, за да може да се постигне една обща визия за всички близки сгради.

Print Friendly, PDF & Email