22.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пчелари от Добричко: Държавата няма политика към производителите

В традиционния пчеларски пазар „Пчеломания”, който ще се проведе в Добрич в спортния комплекс „Простор” от 25 до 28 март т.г. за 18-и път, ще участват 30 фирми от страната. Ще бъде представено пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, богатото видово разнообразие на мед и пчелни продукти, лицензирани майкопроизводители. Пазарът, организиран от „Добрички панаир”АД, ще работи при спазване на строгите мерки за безопасност всеки ден от 8,30 до 18 ч. – добавят организаторите.
Добричка област остава в страната с най-голямо производство на мед – около 20 % – потвърждава Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела-Добрич-1946”. По данни на Регионалната агенция по безопаснот на храните в региона има 1067 пчелина със 74 244 пчелни семейства. Професионалните пчелари отглеждат средно по 150-200 пчелни семейства.
„В региона тази година се очаква около 50 процента зимна смъртност при пчелните семейства” – каза Георгиев.. Има и професионални пчелари, които са ги загубили на 100 % – добави той.
„Голяма част от семействата изчезнаха още по Нова година, когато нямаше особени студове” – споделя неволите на пчелари Геортиев. „У нас няма институт, който да се занимава с проблемите на пчеларството, и това е проблем” – смята той. „През последните 4-5 години в страната има толям внос на китайски и украински мед, който се опакова като български и се изнася. Оттам дойде и проблемът за реализацията на българския мед”- обяснява Георгиев. Според него, изкупната цена на меда се вдига – сега е 4,50 лв на кг. През миналото лято беше 3,20 лв, през по-миналото – 3,60 лв.
„Няма млади хора да се занимават с пчеларство в Добричка област, тъй като през последните години стана много трудно – заради природните условия, заради многото препарати, които земеделците използват. Например, през м.г. те пръскаха в началото на цъфтежа на слънчогледа с препарити с 60-дневен карантитен срок. Проблем стана, че земеделците започнаха да ползват препаратите превантивно, а не точно по предназначение” – смята Георгиев.
От Регионалната агенция по безопасност на храните –Добрич, от началото на март извършват проверки за състоянието на пчелните семейства в Добричка област. „Всяка седмица от началото на месеца правим по около 20 проверки и установяваме много проблеми. Данните са противоречиви, особено за смъртността на пчелите. Предстои да започне и пролетният преглед на пчелните семейства” – каза директорът д-р Анелия Андонова.

ДТ

Print Friendly, PDF & Email