29.11.2023

Пчелари започват да зазимяват кошерите

Други се отказват от занаята и продават пчелините
„Не помощите са нещото, което трябва да цели държавата, а подкрепа ни е нужна, за да се случват нещата”, каза Недялка Михова, стопанката на „Медената къща” в село Прилеп, пчелар от дълги години заедно със съпруга си и семейството на дъщеря си. „Проблемът е, че няма пазар на меда. Много колеги тази година въобще не извадиха меда от кошерите, оставиха го за храна на пчелите, защото изкупната цена на меда на едро е цинично ниска – от 3,20 до 3,80 лв. за кг. А медът е и храна, и лекарство”, обяснява тя. Според нея, е необходим регулиран пазар, на който производителите могат спокойно да продават продукцията си. „Вносът на украински мед, който ни убива от няколко години, не спира. Сега медът от Украйна се вкарва в Полша и се представя за полски при влизане у нас”, казва още Михова.
„Последният голям протест на пчеларите беше в София на 20 септември, когато участваха над 20 организации. Като резултат, положителното от протеста е това, че вървим към общо обединение на различните организации на браншово ниво. Диалогът с министъра на земеделието трябва да продължава постоянно. Последната помощ, която беше изплатена, беше по таблица според стопанствата, а помощта заради войната в Украйна е 11 лв за кошер”, заяви Галин Георгиев, председател на дружество „Пчела 1946 Добрич”. 50 процента от миналогодишния мед не е продаден и почти 100 процента от тазгодишния, добавя той. „Внася се мед от чужбина много и безконтролно и то на по-висока цена. Според данни от Министерството на земеделието, мед се внася на средна цена 5,60 лв за кг. Това се прави основно от преработвателите”, казва още Георгиев.
„Сега започваме да зазимяваме пчелините. Предстоят зимни прегледи, запасяване с необходимото. Отново разходи, но без приходи”, обяснява пчеларят. Той посочи и това, че се продават пчелини с цялото им обрудване на много места. „Купувачите са най-вече бенефициенти по различни програми, които имат различни ангажименти по проектите си и се възползват от ниските цени на пчелните стопанства. Колеги са склонни да продават на каквато и да е цена, но да се оттърват, защото със зимата тепърва започват други разходи”, каза още той.
„В Добричка област се отглеждат над 200 000 пчелни семейства в около 2200 стопанства, по информация на Българската агенция по безопасност на храните, Все още можем спокойно да казваме, че в Добруджа се произвежда около 20 процента от българския мед, но докога”, добави Георгиев. ДТ

Print Friendly, PDF & Email