04.10.2023

Пускат новите електробуси по варненските улици през юли

Новите 60 електробуса, с които се сдоби автопаркът на „Градски транспорт“, се очаква да бъдат пуснати по варненските улици през юли. Това каза за Moreto.net шефът на общинския превозвач Николай Антонов.
Първите коли бяха доставени във Варна още в края на миналата година. През януари 2023 година кметът Иван Портних обаяви, че се очаква возилата да влязат в експлоатация през април или май. Срокът за пускането им бе променян няколко пъти преди това поради забавяне с някои процедури. Имаше проблем с избора на изпълнител за изграждане на зарядните станции. Към днешна дата вече има сключен договор и издадено разрешение за строеж. Предстои стартиране на същинската работа, каза Антонов.
Ще бъдат изградени 60 зарядни станции в депото на „Градски транспорт“ и две бързи зарядни станции на обръщачите на „Почивка“ и „Вл. Варненчик“. Очаква се до юли работата да бъде завършена и електробусите да започнат да изпълняват курсове.
40 от електрическите автобуси са тип соло, а 20 са съчленени. Осигуряването им е по проект „Екологично чист транспорт за Варна“, който се реализира от Община Варна по ОП „Околна среда“.
В автобусите ще има монтирани системи за безопасност, а оборудването на билетната система ще бъде преместено от колите в стария автопарк.

Print Friendly, PDF & Email