22.09.2023

Протести на прокурори пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище

Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район – Варна, се събраха вчера пред Съдебните палати в областните центрове Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище.По този начин те изразиха своята подкрепа към главния прокурор Иван Гешев във връзка с опита за покушение срещу него, извършен на 1 май 2023 година, и показаха своето единство срещу опитите да бъдат сплашвани заради изпълнението на служебните им ангажименти.
Прокурорите и следователите демонстрираха своята решителност да застанат срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Те заявиха своята непримиримост към непрестанните атаки, на които е подложена Прокуратурата в последните години, както и към огромния натиск, на който са подложени българските магистрати, които въпреки това изпълняват ежедневно и почтено служебните си задължения.
Осъдена беше проявата на агресия срещу главния прокурор на Република България, която в своята същност е нападение срещу законността и демократичните устои в страната, грубо погазване на конституционния ред и принципа на правовата държава и недопустимо вмешателство в независимостта на съдебната власт. Всяка подобна проява е тотално неприемлива в една демократична държава, ориентирана към европейските ценности, и води до цялостно застрашаване върховенството на правото. 
Прокурори от Окръжната и Районната прокуратура, адвокати и работещи в съдебната сфера в Добрич се събраха пред Съдебната палата..
Окръжният прокурор Радослав Бухчев отбеляза, че най-опасното в случая е, че може политици и престъпници да са се обединили за съвместни действия срещу Иван Гешев.
„Главният прокурор има два вида врагове – политици и представители на престъпния свят. Ще е лошо, ако те започнат съвместни действия срещу него, а най-лошото е, ако тези две категории се съчетават в едни и същи хора. За страх в прокурорите не може да става дума. Напротив – този случай би мотивирал повече колегите за по-добра работа и за отстояване на независимостта на съдебната власт. С този протест показваме на първо място подкрепата си за главния прокурор и на второ място заявяваме, че сме срещу беззаконието и разпада на държавността“, заяви Бухчев.
„Важно е да отбележим, че това е посегателство срещу институцията главен прокурор и респективно срещу държавността, каза прокурор Даниел Илиев – говорител на Районната прокуратура.
На протеста в подкрепа на прокуратурата бяха поканени и граждани, които обаче не отзоваха.
Окръжна прокуратура-Добрич, излезе с отворено писмо до медиите, в което се казва: „Трябва да докажем, че гражданите на Добрич и прокуратурата са единни в борбата за отстояване независимостта на съдебната власт! Няма да допуснем главата на прокуратурата да бъде положена на дръвника на безвластието и беззаконието!“ ДТ

Print Friendly, PDF & Email