18.06.2024

Протестиращи фермери пред Министерството на земеделието поиската оставката на министър Вътев

Докато представители на фермерски асоциации обявяваха решенията си по предлаганата от държавата помощ, техни колеги протестираха пред Министерството на земеделието с искане министър Кирил Вътев да подаде незабавно оставка.

Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват.

Председателят на български животновъди Бойко Синапов и председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев обясниха мотивите за протеста вчера и заявиха, че протестите ще продължат и ще се стигне до блокиране на пътища. Решението за формата на протестите ще бъде взето съвместно с браншови те организации.

„Министър Вътев не може да се справи с управлението на целия земеделски сектор. Той лъже, защото ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от главните точки беше да се защити бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл доклад в Министерството на финансите, не е защитил интересите му. Има голяма част от субсидиите, които все още не са изплатени. Ще провеждаме масови протести в страната, ще затваряме пътища. И ние започва като френските фермери. Ние, за разлика от колегите, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората“.

Протестиращите фермери блокираха за кратко движението по столичния булевард „Христо Ботев“ с искане министърът на земеделието Кирил Вътев да подаде оставка. Те твърдят, че са били излъгани от него за изпълнението на техните искания.

Протестите им ще продължат, докато министърът не се оттегли, заяви Бойко Синапов от организацията „Обединени български животновъди“:

„Ще продължим протестите при всички случаи. Чухме мнението на нашата членска маса, като ще има протести или по региони, или пред Министерския съвет, или отново пред Министерството на земеделието. Категорично не се оказваме до получаване на оставката на министър Вътев“.

Print Friendly, PDF & Email