02.10.2023

Прокурори раздават на ученици издания на Конституцията

Продължават срещите на прокурорите Милена Любенова и Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, с ученици от различни учебни заведения в града и региона. Магистратите се срещнаха с възпитаници на училище „Христо Смирненски“ и на училище „П. Р. Славейков” в града.
При срещата със седмокласниците от първото учебно заведение магистрати и ученици проведоха заедно симулиран съдебен процес. Изяснени бяха основните етапи, през които преминава заседанието, основните роли в него, функциите на всеки от участниците. Разиграна беше симулативна ситуация с активното участие на децата, които бяха подготвени за случая.
Прокурорите Любенова и Илиев предоставиха издания на Конституцията на Република България и се увериха, че всички ученици са запознати с основните си конституционни права и задължения. Разговаряха с тях за прокуратурата като част от съдебната власт в страната, както и за основните функции на прокурорите, за техните правомощия, отговорности и значението на работата им. Разказаха им за избора на професията и за трудностите, с които всеки се сблъсква по своя професионален път. ДТ

Print Friendly, PDF & Email