24.07.2024

Прокурори разговарят с пенсионери за телефонните измами, които зачестват в Добричка област

Телефонните измами, риска да попаднат в схемата на измамниците, най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение и най-добрите мерки, които да вземат незабавно с цел прекратяване на измамата, обсъдиха пенсионерите от два клуба в Добрич с прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич.
През изминалата седмица магистратите проведоха две срещи – дискусии с членовете на пенсионерските клубове „Здравец“ в село Плачи дол и „Димят“ в град Добрич. Те разговаряха с възрастните хора на различни теми, като акцент беше поставен върху телефонните измами. Домакините получиха специално подготвени брошури, в които са посочени основните сценарии, които използват извършителите на тези престъпления, както и ясни предупреждения и съвети как да се действа в случай на опасност или дори малко съмнение. От началото на годината в Добричка област телефонните измами сред възрастните зачестяват и вече са около 10, уточни Илиев.
Едно от основните послания, които отправиха прокурор Любенова и прокурор Илиева беше, че не трябва да се дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Пенсионерите от двата клуба имаха възможността да разкажат свои лични истории и впечатления, да споделят опита си с телефонните измамници.
Срещите бяха полезни и за двете страни. Възрастните хора получиха важни съвети за това как да реагират и как да постъпват при опасност от измама, а представителите на прокуратурата успяха да се поставят в позицията на потърпевши чрез споделените лични истории.
Дискусиите са част от инициативата на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, целяща подобряване на комуникацията с различните обществени групи – ученици, пенсионери, жители на малки населени места и други.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email