24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за мъжа, който се барикадира в дома си в Казанлък

Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районен съд – Казанлък за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 46-годишния мъж., който на 13 октомври беше изведен от дома си в казанлъшкия квартал „Изток“ от специализирани полицейски части. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.
Мъжът е привлечен като обвиняем за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправял ругатни и закани, включително за използване на оръжие, спрямо полицейски служители на Районното управление в Казанлък, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост и представлява опасен рецидив, посочват от прокуратурата.
Извършват се и действия по разследване по досъдебно производство за палеж на търговски обект в града на същата дата, по което се установява неговата съпричастност.
Обвиняемият е осъждан многократно – налице са шест осъждания с влезли в сила присъди. По последната от тях е търпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ в размер от седем месеца и е бил освободен през юни м.г., което означава, че настоящото престъпление е осъществено в условията на опасен рецидив.
По думите на заместник-районния прокурор Мария Михайлова, за квалифицирано хулиганство Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години. За престъплението, касаещо палежа, предвиденото в закона наказание е „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Print Friendly, PDF & Email