14.04.2024

Прокуратурата повдигна обвинения на петима души,обвинени за нарушаване на ембаргото спрямо Русия

В Пловдив е разкрита организирана престъпна група при опит за износ на стоки с двойна употреба за Руската федерация. Арестувани са 12 души – трима руски и седем български граждани, както и по един гражданин на Албания и Беларус.

От тях Окръжна прокуратура е привлякла като обвиняеми петима души за нарушаване на оръжейното ембарго на ЕС спрямо Русия, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова.

Сред стоките с двойна употреба е имало бинокли, оптични прицели, авиационни радиостанции и други подобни изделия. Групата е действала от началото на 2021 година досега.

Арести и претърсвания са извършени в Пловдив, София, Варна и Велико Търново.

Извършени са били покупки за над 4 милиона лева, които са били транспортирани от територията на България до Русия. Пътят е бил следният – купуване на изделия в чужбина, преопаковането им в Пловдив, после доставка в София и изпращане в Русия.

„ОПГ системно е извършвала подобни покупка и доставки на стоки с двойна употреба в Руската федерация. Доставените изделия са се използвали във войната срещу Украйна. Тези изделия не са били предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват в Украйна – 26 отряд , военноморската пехота, ЧВК „Вагнер“ , ГРУ и др“., обясни директорът на ДАНС Пламен Тончев.

Според нормативната уредба изделие или технология с двойна употреба се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия.

Ако обвиненията срещу задържаните се докажат, ги очаква от 3 до 10 години затвор.

Print Friendly, PDF & Email