05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Продължаваме промяната“ и ДБ готови за правителство на малцинството

„България стои в политически вакуум. Тук сме с ДБ, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, да работим за формирането на правителство на малцинството“, заяви на съвместен брифинг с „Демократична България“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.
Той уточни, че трябва да има определени гаранции, с които парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат и изброи кои са те. „Условието е те да бъдат приети в зала, без уговорки“, допълни той. 
„През последните 30 години България има три големи недъга. Първият е, че бизнесът зависи пряко и косвено дълбоко от държавата, било то през държавни поръчки, дали през рекет или през оказване на нерегламентиран натиск. Вторият недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС, и това неравенство нараства. Тази пандемия от отказ да се участва в обществените поръчки е защото минималната заплата е 750 лв., с които средства няма как да се прехранва населението. Третият недъг е несправедливостта“, заяви от своя страна Асен Василев.
„Ние виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик, а в последните 30 години виждаме как всяко правителство се уговаряше със следващото “да не бъде закачано” и така се покриваха проблемите. Правителството ни с ДБ спря рекета на бизнеса, започнахме да съставяме социални базисни мерки и за първи път откакто сме в ЕС неравенството спадна с 0,3%, сега ще се борим и за преследване на главния прокурор, намаляване на неговите правомощия както и ефективна правна реформа с Ние влязохме в ЕС и НАТО, сега трябва да утвърдим нашата проевропейска позиция като влезем в Шенген и Еврозоната“, уточни той.
Василев подчерта, че по време на правителството с ДБ са направили конкретни стъпки, но това не се е харесало на „политическата класа, която 30 години смуче силите на българския народ“, каза още той.
Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов отбеляза, че е очевидно, че страната има нужда от управление, но такова не изглежда да се формира. „Очевидно е, че тласкането на страната към избори, включително и на база на спрените изменения на ИК също е сценарии, в който се намираме. Това, което отсъства, е позитивен сценарий, а такъв е възможен. Пред България стоят няколко национални задачи – влизането в Шенген и Еврозоната, стартирането на ПВУ, извършването на съдебната реформа, преодоляването на големите разделения в рамките на 3 процентовите ограничения, които има и освобождаването на бизнеса от натиска.“, посочи той. Иванов поясни, че има възможност тези задачи да бъдат изпълнени. Депутатът от ДБ обясни, че приемат с ясното съзнание, че правителство на малцинството е най-лошата опция, освен изборите и правителство, което иска да върне часовника назад. „Този процес ще започне“, добави той.

Print Friendly, PDF & Email